Okul çantası seçimi deyip geçmeyin!

Okulların açılmasına kısa bir süre kala ise çarşı pazarda geçtiğimiz senelere nazaran azda olsa alışveriş telaşı başladı. Birbirinden renkli, albenisi olan okul malzemeleri çocukların dikkatini çekerken uzmanlar velileri özellikle çanta seçimi konusunda uyardı. Yanlış çanta seçiminin omurga sağlığını olumsuz etkilediğini dile getiren uzmanlar, sırt ve bel ağrılarının devamının skolyoz sorununa da kadar gittiğini vurguluyor.

VÜCUT AĞIRLIĞINIZIN YÜZDE 10 ‘UNU GEÇMEMELİ

Çanta seçimi ve kullanımı çocukta sırt, bel ağrılarının yanı sıra kolda uyuşma, güçsüzlük ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkarabilir. Bu sorunların uzun süre sürmesinde ise o yaşlarda omurga esnek bir yapıda olduğu için skolyoz, duruş bozuklukları gibi daha ciddi sorunlar beraberinde getirebilir. Kullanımı ve seçimi en çok önem taşıyan malzeme diyebiliriz. Çünkü okula gidip gelirken çocuklara eşlik ediyor. Çanta seçerken çocuğunuzun sırtına oturduğuna emin olun.  Aksi takdirde, omurgada yanlış hizalamaya ve ağrıya neden olabilir. Tek askılı değil, çift askılı olmasına özen gösterin ağırlık yoksa tek tarafa yüklenebilir.  Sırt dayama pedi rahat olmalı. İçeriden kalem defter kitap ucu gibi rahatsızlıklar ile karşılaşılmamalı.  Alacağınız çanta da hafif olmalı çünkü çanta ve içindeki eşyaların ağırlığı kişinin vücut ağırlığının yüzde 10’unu geçmemeli.  Bu seçimlerde tekerlekli çantalarda yer alabilir.

SEÇİM KADAR KULLANIMA DA DİKKAT!

Çantaları doldururken, arka tarafa kitaplar ve defterler gibi daha ağır eşyaları ön tarafa ise daha hafif şeyleri koyun. Bunu yapmak, yanlış duruşu önleyecek ve yürürken dengeyi korumaya yardımcı olacaktır. Çantalar tek taraflı takılarak kullanılmamalı. Çanta yükünün eşit şekilde dağılması için askılar eşit uzunlukta olması gerekiyor. Askılar aynı zamanda vücuda yakın olmalı. Çanta belinizdeyken özellikle de ağırsa öne doğru eğilmeyin, bu işlemi çömelerek yapın.

» Eklenme Tarihi : 12 Eylül 2020, Cumartesi 00:00