info@cihangir.k12.tr

Sosyal Beceri Programı

Kendini ifade etme, toplum önünde söz söyleme, hakkını savunabilme,”hayır” diyebilme, bir gruba dahil olma ve gruba uyum sağlama sosyalleşme yolunda çocuklardan beklediğimiz bazı temel becerilerdir. “Sosyal Beceriler” olarak ifade ettiğimiz ve bebeklikten itibaren öğrenilmeye başlayan bu beceriler toplumsallaşma yolunda edinilen deneyimlerin davranış kalıbı haline dönüşmüş şeklidir.

Bu beceriler öğrenme ve model alma yoluyla kazanılsa da çocuğun ruhu, mizacı ve kişilik özellikleri hangi sosyal beceriyi hangi düzeyde edindiğini konusunda bireysel farklılıklara sebep olmaktadır. Ailenin yaşam tarzı, olaylara bakış açısı, problem çözme becerisi, ebeveynlik yapısı ve daha birçok faktörün etkisiyle ailede şekillenmeye başlayan sosyal beceriler okulda öğretmenlerin yaklaşımları ve yönlendirmeleriyle yoğrulmaya devam eder.

Özellikle bireyselleşme yolunda önemli bir adım olan anaokulu süreci ile çocuklardaki kazanılmış ya da kazanılmamış sosyal beceriler kendini daha net ortaya koymaktadır. Anaokulunda desteklenmeyen beceriler de ilerleyen dönemlerde sorun haline dönüşür ve çocuğun okul yaşamını olumsuz yönde etkiler. Bunun sıkıntıları kendini kısa vadede ergenlikte uzun vadede ise evlilik ve iş yaşamında gösterir.

Sosyal beceri eksikliğinin en büyük etkisi çocuğun kendisiyle ilgili yaptığı değerlendirmeler üzerinde görülmektedir. “Ben söylemem ki”, “Beni oyuna almazlar ki”,  “Ben bunu başaramam”, “Nasıl konuşacağımı bilmiyorum”, “Hayır dersem bana küser mi, kızar mı” şeklindeki iç konuşmalar çocuğun kendine güvensizliğinin göstergesidir. Çocuk zamanla bu olumsuz inançlardan dolayı kendini sosyal ilişkilere daha da kapatır.

Biz Cihangir Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi olarak Anaokulu öğrencileri için bir “Sosyal Beceri Programı” hazırladık. Amacımız öğretmenlerimizin desteği ile bu becerileri öğrencilerimize kazandırmak.

Sosyal becerilerin kazanılması ve kalıcılığı ailede, okulda ve diğer yaşam  alanlarında bu becerilerin tekrarlanmasıyla gerçekleşebileceği için siz değerli anne-babaların vereceği destek çocuklarımız için çok yararlı olacaktır.

GELECEĞE HAZIRLIK OKULLARI © 2014. Tüm Hakları Saklıdır.

ATAKENT
Atakent Mah. Atatürk Cad. No:8 Atakent, Halkalı