Siz Olmadan Başaramayız: İngilizce Öğretimde Velinin Rolü

Eğitim; sadece okulda gerçekleşen, bilgi aktarımından ibaret olan, her yaştan çocuğun tek başına üstlendiği bir süreç değildir. Aksine, eğitimin bir ayağı okuldaysa diğeri evdedir. Sizleri “evdeki eğitim” konusunda biraz bilgilendirmek istiyoruz.
Cihangir Okulları’nın ödevini ve görevini en iyi biçimde yapabilmesi için, sizin de aşağıdaki ödevleri ve görevleri yerine getirmeniz gerekiyor:

Veliler için İngilizce Öğretiminde On Altın Kural:

1. Çocuklarınızın ödevlerini düzenli bir biçimde yaptığını muhakkak kontrol ediniz.
2. Düzenli bir biçimde öğretmenlerimizle görüşerek süreç hakkında bilgi alınız. Çocuğunuzun gelişimini takip ederek ona bu süreç hakkında olumlu dönütler veriniz. Küçük yaşlarda ne öğrendiğinden ziyade, öğrenmeyi sevmesi ve bu konuda kendine güvenmesi bizler için en önemli husustur.
3. İngilizce öğretmeni değilseniz çocuğunuza İngilizce öğretmeye kalkmayınız. Yanlış yöntem, yanlış öğrenmeye yol açabilir.
4. İngilizce yeterliğiniz çok yüksekse çocuğunuzun sorularını yanıtlayabilirsiniz.
5. Eğer hiç İngilizceniz yoksa endişe etmeyiniz; çocuğunuzun ödevini yapmış olduğunu kontrol etmeniz, onunla sözlük karıştırmanız, birlikte keşfederek heyecan duymanız ve hatta size ufak tefek şeyler öğretmesi sizden beklediğimiz en önemli veli tutumudur.
6. İngilizce ödevlerini size değil çocuğunuza veriyoruz; bırakınız ödevini kendisi yapsın ve bolca da hata yapsın. Hata yapmadan, mücadele etmeden başarıya ulaşması mümkün değildir.
7. Özellikle kalabalık bağlamlarda çocuğunuzun İngilizce konuşması için ısrarcı olmayınız. Asansördeki İngilizce uyarıyı tekrar etmesini, eş-dost meclislerinde İngilizce bir iki söz söylemesini veya dinlediğiniz şarkıyı çevirmesini beklemeyiniz; çocuklar bu durumlardan hoşlanmazlar ve bu tutum, kaçınma ve kaygı duygularını tetikleyebilir.
8. Yabancı dil öğrenmenin önemine ve gerekliliğine dair çocuğunuzla kaygı dolu, uzun konuşmalar yapmayınız; çocuğunuz büyüyüp olgunlaştıkça bunu zaten anlayacaktır. İngilizceyi severek, zevkle öğrenmesini istiyoruz; öğrenemezse iş bulamayacağı kaygısı, sağlıklı bir motivasyon kaynağı değildir.
9. Bir iki yıllık İngilizce eğitiminin hemen ardından çocuğunuzun neden İngilizce konuşamadığı konusunda endişelenmeyiniz ve onu zorlamayınız. Çevresinde 7/24 konuşulan Türkçeyi kaç yılda öğrendi, hatırlayınız.
10. Çocuğunuzun İngilizce öğrenmeye uzun aralar vermesine engel olunuz. Özellikle gelişim döneminde (6-18 yaş), uzun aralar hiç istemediğimiz bir durumdur.